Soa testen

In Nederland is veel aandacht voor soa's (seksueel overdraagbare aandoeningen).
In 2007 werd bij de mensen die zich op soa's lieten testen en heteroseksuele contacten hadden bij 11% een soa gevonden. Bij de mannen die zich op soa's lieten testen en homoseksuele contacten hadden was dit 21%.

Zelftest chlamydia, gonorroe, trichomonas
Het is mogelijk om u middels een zelftest te laten onderzoeken op de seksueel overdraagbare aandoeningen chlamydia, gonorroe en trichomonas. Ook als u hier geen klachten van heeft. Een zelftest-set hiervoor kunt u bij de doktersassistent halen. De afname instructie voor mannen en vrouwen staat op de bijgeleverde handleiding.
De dag waarop u de test afneemt dient u deze op de post te doen of in te leveren bij de GGD (Gemeentelijke gezondheidsdienst).

Afspraak maken
Indien u wel klachten heeft, zoals branderigheid bij het plassen of veranderde afscheiding, maakt u een afspraak met de huisarts.

Het is ook mogelijk om op andere seksueel overdraagbare ziekten zoals syfilis (lues), hepatitis B,C of hiv te testen. Dit gaat via bloedonderzoek. Hiervoor maakt u een afspraak met de huisarts. U krijgt dan een laboratoriumformulier voor bloedafname mee.

Uitslag
Binnen een week na afleveren van de test ontvangen wij van de GGD de uitslag. We proberen u elektronisch of telefonisch van de uitslag op de hoogte te stellen. Indien u niets van ons heeft vernomen wordt u verzocht te bellen met de assistent voor de uitslag.

Meer informatie
Meer informatie over soa's is te vinden op de websites Soa Aids Nederland en Man tot Man.